Monday, July 30, 2007

Artefakte beskrivelser af SMC

Sao Mai
Vi kører igennem den tætte og kaotiske trafik i Hanois gader ud mod en nyere del af byen, hvor flere mere moderne bygninger skyder op i landskabet. I en stor klynge af forskellige bygninger ligger Trung Tam Sao Mai – Morning Star Centre ud til vejen. Et sted mange kender fra medierne, da vietnamesisk TV ofte viser udsendelser herfra. Fra vejen ser man en stor hvid bygning med gitre for vinduerne, en stor gitterport ved indgangen, hvor en ”portner” uddeler scooter-parkeringskort og holder øje med, hvem der kommer ind. Man ser også en cafe med terrasse, hvor flere små borde og stole er sat op i små grupper. Cafeen åbnede i marts 2007.

Når man går ind af hoveddøren, befinder man sig på, hvad der hér kaldes for 1. etage. Her hænger gruppebilleder af børn og lærere og en kæmpe tavle med informationer om stedet på vietnamesisk. En væg er beklædt med fotos af alle skoles lærere. På etagen er der et rum til portneren, cafeen, et køkken, et par rum til taleterapi, et rum hvor en læge holder til, et rum til forældre-arbejde og et rum, hvor folk udefra kommer og får IQ-testet deres børn hos stedets psykolog. Ved bagtrappen er der for nyligt oprettet endnu en klasse. På gangen eller i cafeen spiser stedets leder, hendes søster og gæster udefra deres frokost. Som noget nyt spiser stedets frivillige også hér.

Fra denne etage kan man gå ud på bygningens bagside, hvor der er en større flisebelagt plads. I den ene side befinder der sig en legeplads inde under et stort tag. På legepladsen finder man forskellige legeredskaber bl.a. et stort kuglebad. Det er også hér, at et par vagthunde er indespærret i et bur, indtil børnene er taget hjem. Over legepladsen befinder der sig en indendørs swimmingpool, der dog først blev taget i brug for nylig.

Inden man går op ad trappen til 2. etage, møder man ”Danish students corner”, hvor der pt. hænger fotos af børn i tre store rammer. På næste etage er der to badeværelser og en gitterdør. Her sidder fast et par lærere om morgenen og om eftermiddagen, når forældre afleverer og henter de yngste børn. Man kommer ind på en lang gang, hvor væggene er dekoreret med forsk. store børnemotiver af dyr og mennesker fra forskellige historiefortællinger. På gangen spiser de fleste af børnene frokost mellem kl. 10.30 og 11.15 – andre spiser i klasselokalet. På denne etage er der et motorik rum og 5 klasselokaler i forskellige størrelser, hvoraf ca. tre af dem har et tilhørende toilet. I hvert lokale står et lukket skab, nogle flytbare stole eller plastiktaburetter og borde i børnehøjde. Den ene væg i hvert lokale har mærker efter stoleryggenes kant, da de ofte står linet op ad væggen i en række. Også klasselokalernes vægge er udsmykket med børnemotiver. I det største lokale er der et TV, hvor alle børnene samles for at se børnemusikvideoer eller tegnefilm et par gange om ugen.

3.etage er indrettet på næsten samme måde som 2.etage. Her holder flere af de ældre børn til. Der er klasselokaler og et computerrum med nogle få brugbare computere, hvor der kan spilles nogle få spil. På denne etage spiser alle børnene på gangen. 4. etage har ingen gitterdør. Her holder to-tre taleterapeuter til i nogle simpelt opsatte rum. Der er en stor fællessal, som bl.a. bruges til møder og fester. Lederen har et stort kontor med to computere, skrivebord og et stort mødebord, som flittigt bliver brugt af besøgene udefra. Her holder lederen og hendes sekretær til. På samme etage holder regnskabschefen også til. Et stort lokale er afsat som ”Visitors room”. Det indeholder et stort sofaarrangement og to skriveborde. Det er her de studerende og frivillige fra udlandet holder til i pauser eller kontortid.

På etagen længere oppe holder et par taleterapeuter til. Denne etage er endnu ikke færdigbygget, men skal engang rumme flere klasselokaler, når økonomien engang kan holde til det.

Bach Mai
I en ældre del af byen tættere på centrum finder man en lille bitte gyde. Her sidder folk og spiser på små taburetter hver morgen og eftermiddag, imens forældre forsøger at snegle sig forbi med deres børn enten til en lille skole eller til Bach Mai, som ligger et stykke inde i gyden. Bach Mai ligger for enden af gyden, hvor man om morgenen bliver mødt af en lærer, der sidder i døråbningen ved den gule dør, samt et par børn der vinkende byder folk indenfor. Bach Mai består af en lille bitte gang, hvor sko og tasker bliver opbevaret i et stort skab. I samme gang holder køkkendamen til. Hun har to gasblus, et lille bord og et skab at gøre godt med. Ved siden af ”køkkenet” er badeværelset med et toilet og to vandhaner næsten nede ved gulvet. Her ordnes både mad, opvask og kropshygiejne. Resten af Bach Mai består af to rum med få vinduer. Vinduerne har gitre men ingen ruder i, og om vinteren kan der lukkes skodder for vinduerne. I undervisnings-tiden er der to grupper i hvert rum med hver en lærer. I det ene lokale ligger der lidt forskelligt legetøj fremme, som børnene frit kan tage. Her er der også et TV, som flittigt bliver brugt flere gange om dagen. Det andet lokale bliver brugt til spisning og lidt mere vilde lege.

No comments: