Monday, July 30, 2007

Praktikopgave - 1. Institutionsbeskrivelse

Som pædagogstuderende har jeg tilbragt min sidste praktikperiode i Hanoi, Vietnam. Her har jeg arbejdet på et dagcenter for børn og unge med varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne i alderen ca. 1½ til 16 år. Børnene har bl.a. autisme, Downs syndrom, cerebral parese, epilepsi og ADHD. Stedet hedder på vietnamesisk Trung Tam Sao Mai, som forkortes SMC (Sao Mai Centre). På engelsk bliver dette oversat til Morning Star Centre. Navnet er en metafor for at give sollyset til børnene frem for mørket, med andre ord at give børnene en mulighed i livet. Centret består i virkeligheden af to enheder, som jeg for nemheds skyld kalder hhv. Bach Mai og Sao Mai (på vietnamesisk kalder de det noget langt mere kompliceret). Bach Mai er et lille sted som består af to lokaler, hvorimod Sao Mai er en ny stor bygning, hvor mange mennesker har deres daglige gang.

Etablering af Sao Mai Centre -SMC
Dô Thúy Lan (Dr. Lan), lederen og opretteren af SMC arbejdede i 1990 som psykiater, hvor kun medicin blev brugt i det daglige arbejde til behandling af patienter. I kraft af hendes arbejde som psykiater, bragte det hende rundt i verden til forskellige konferencer bl.a. i Irland og Holland. Dette gav hende mulighed for at møde forskellige mennesker, og her blev hun inspireret til sit fremtidige arbejde som stifter af SMC. Som hun selv udtrykker det, ligger børn med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse dybt i hendes hjerte.

I December 1995 blev SMC etableret under “Vietnam Relief Association for Handicapped Children” (VRAHC), som en ikke statsstøttet NGO (Non Goverment Organization) og non-profit organisation. På daværende tidspunkt fandtes der kun statsskoler for døve og blinde børn i Hanoi, da man mente, at børn med andre fysiske og psykiske funktionsnedsættelser skulle behandles medicinsk. Dr. Lan, som på daværende tidspunkt stadig selv arbejdede som psykiater på et statshospital, betalte selv omkostningerne for etablering og drift af et mindre sted for 20 børn med nedsat funktionsevne samt 4 lærere. Bach Mai kom til i 1996, og i 2003 gav staten jord til opbygning af selve Morning Star Center, som stod klar i 2005. Selve opbygningen af centret blev finansieret af en fond fra USA.

Finansiering og samfundsmæssig funktion
I dag består centret som sagt af to enheder. Sao Mai med ca. 130 børn fordelt i 10 klasser samt Bach Mai hvor ca. 24 børn under selve undervisningen er delt op i 4 grupper. SMC er ikke statsstøttet, men en NGO som finansieres af fonde, donationer og forældrebetaling. Lærelønninger, mad, elektricitet og vand kræver pr. barn 500.000 VND/mdr. (ca. 200 dkr.). Stedet har et ønske om, særligt at hjælpe børn der kommer fra økonomisk dårligt stillede familier for samtid at hjælpe med at integrere disse børn i samfundet. Ca. 70 % af børnene kan ikke betale det fulde beløb og betaler derfor langt mindre, da de kommer fra familier, der enten betegnes som fattige eller meget fattige. Dette gør, at der er et endnu større behov for finansiel støtte udefra for at kunne få stedet til at løbe rundt. Stedet bærer meget præg af dette, da Dr. Lan altid er travlt optaget af at skaffe penge til stedet på alle mulige måder. Medier bliver inviteret til enhver anledning for at skabe opmærksomhed for stedet, og en strøm af udenlandske organisationer besøger tit SMC med den hensigt at give økonomisk støtte. Lønningerne på stedet er meget lave. Lærerne tjener ca. 1.000.000 VND/mdr., hvilket svarer til under 400 dkr., nogle af dem tjener dog mindre. Lærerlønninger på statsstøttede normalskoler er meget højere, så der er en konstant frygt for, at lærerne søger andre veje for at få mere i løn – Især i den nært kommende fremtid, da lønnen på de statsstøttede skoler vil stige, og forskellen i lønningerne derfor vil blive endnu højere, da SMC ikke selv har økonomisk mulighed for at forhøje lønningerne.

Ansatte
SMC har officielt åbent mandag til lørdag fra kl. 7.30 til 16.30 men i praksis ofte til 17.00 eller senere, når det sidste barn bliver hentet. Til SMC er der tilknyttet i alt ca. 25 lærere (10 assistenter, 13 børnehavelærere, 2 primary school teachers), 3 læger inklusiv Dr. Lan, som også er stedets psykiater, 1 sygeplejerske, 1 rehabilitation tekniker og 6 psykologer. I alt er der ansat 57 personer. Pedel, portner og en af psykologerne er mænd, men resten af de ansatte er alle kvinder. Forskellige frivillige har også deres gang på Sao Mai, men antallet varierer meget. Nogle studerende fra et universitet i Hanoi kommer nogle gange for at lege med børnene. Mens vi har været her, har der været en ung frivillig i tre måneder, 2 danske pædagoger, en frivillig fra USA og en fra Filippinerne, en fra Australien og en fra Holland, som har været på Sao Mai i en måned. For tre-fire måneder siden kom en erfaren lærer fra England, som i et år skal undervise personalet. En fysioterapeut fra Frankrig er også tilknyttet på frivillig basis.

Centeret står også for familierådgivning og diagnosticering af handicap udover den daglige undervisning af børnene samt taleterapi. Familier, der (endnu) ikke er tilknyttet centret på anden vis, kan også komme for rådgivning hos psykolog og diagnosticering hos lægen, samt spørge til råds på centres hjemmeside. Jeg har ladet mig fortælle, at tilbud som taleundervisning betales særskilt af forældrene, men jeg har ikke fået dette hverken be- eller afkræftet af Dr. Lan.

No comments: